Регистрация име на подкаст като търговска марка

Запазване на името на подкаст като търговска марка е важна стъпка, която ще ти позволи да популяризираш дейността си, без да се притесняваш от копирачи. Динамиката на ежедневието наложи подкастите като един от най-популярните начини за консумиране на медийно съдържание. Към началото на 2023 г. броят на съществуващите подкасти надхвърля 5 милиона. Би ли рискувал някой да копира идеята ти в тази бързо развиваща се сфера?

Сред причините за популярността на подкаст формата е неговата достъпност – подкаст можеш да слушаш на различни устройства, навсякъде и по всяко време. Подкастът е подходящ за слушане ако си в движение, в градска среда, а дори докато отмяташ домашни задължения.

Подкастът е и предпочитан избор на бизнес модел заради по-малката инвестиция, която изисква, в сравнение с другите видове дигитално съдържание. Ако си решил да създаваш собствен подкаст, е добре да помислиш за запазване на име на подкаст като търговска марка.

Защо ми е необходимо запазване на името на подкаст като марка

Запазване на името на подкаст като марка на първо място ще ти даде спокойствието, че само ти ще можеш да използваш това име. Представи си, че си отделил време и усилия за избор на име за подкаста, на гости и теми, запис на епизоди и публикуването им. Ако не запазиш името на подкаста като марка, всеки друг може да публикува съдържание под същото име. При наличието на все повече стрийминг платформи, такива ситуации за подкасти със сходни имена не са рядкост.

Запазването на името на подкаста като марка е единственият начин да го защитиш и да избегнеш последващи проблеми.

Можеш да защитиш както името на подкаста, така и неговото лого като търговска марка.

Кога да бъде запазено името на подкаст

Най-добре е да запазиш името на подкаста още преди да си публикувал първия му епизод. Така ще имаш гаранция, че вече ползваш нужната защита върху името. Можеш също да поставиш знака ® за регистрирана марка до името на подкаста, за да дадеш гласност за защитените права върху марката.

За какво да помислиш при избора на име за подкаст

Преди да се спреш на окончателно име за своя подкаст, е добре да провериш дали името вече не е запазено. Проучването в Гугъл е първата стъпка да провериш дали има сходни имена, които се ползват за подкаст или друго медийно съдържание. То обаче не е достатъчно да покаже всички регистрирани права върху марки.

Добре е да се направи детайлно проучване от специалист, който да те информира за запазени търговски марки, близки до името на твоя подкаст. Така ще си сигурен, че избраното име за подкаст е свободно и че не нарушаваш чужди права на търговски марки.

Опитай да избереш име, което да е оригинално и да не насочва директно към темите, които ще се дискутират в подкаста. Описателни думи и изрази по-трудно могат да бъдат запазени като търговска марка. Ако имаш колебания дали името на подкаста ти е описателно, свържи се с нас за консултация.

За какви класове стоки и услуги да запазиш името на подкаст

Търговските марки се регистрират за определени класове стоки и услуги. Подкаст съдържанието спада към два основни класа – Клас 9 (записано медийно съдържание) и Клас 41 (услуги за образование и развлечение).

Ако ще изграждаш бранд покрай своя подкаст, може да помислиш и за включване на други класове. Някои от най-слушаните подкасти като този на Joe Rоgan развиват свои онлайн магазини със собствен мърч. Затова марката “The Joe Rogan Experience” е запазена и за стоките от мърча, като тениски и чаши. Нашият екип може да те насочи към най-подходящите класове за защита на твоя бранд.

За каква територия да регистрираш името на подкаста

Територията на защита зависи от това към каква аудитория ще е насочен твоят подкаст. Ако се фокусираш предимно върху българските слушатели, можеш да запазиш името на подкаста като марка само в България. Регистрацията в Европейския съюз пък ще ти даде защита за всички държави членки.

Предвид това, че платформите за стрийминг са достъпни по целия свят, може да помислиш и за международна регистрация на марката. Международната регистрация ти позволява да получиш защита едновременно в няколко юрисдикции по света.

Ако имаш нужда от съдействие със защитата на името на своя подкаст, можеш да запазиш безплатна консултация с юрист от екипа ни.


Image by StockSnap from Pixabay

Защити бизнес идеите си с помощта на QuestionMarks

Не позволявай друг да печели от твоята креативност. Използвай нашата правна експертиза, за да осигуриш лесна и успешна закрила на твоята търговска марка.