Онлайн търговия и Бранд регистър на Амазон

Амазон е едно от най-големите онлайн пространства за търговия. Милиони международни брандове разчитат на него, за да предлагат и популяризират своите стоки. Големият пазар обаче означава голяма конкуренция и в това число – опасност от копиране на продукти и идеи. Затова Амазон представиха своя бранд регистър – пътят към успешната и сигурната онлайн търговия.

Какво представлява бранд регистърът на Амазон (Amazon Brand Registry)?

Амазон бранд регистър е програма, насочена към всички притежатели на търговски марки. Целта на регистъра е да осигури допълнителна защита на брандовете – регистрираните марки ползват определени предимства пред нерегистрираните такива, в това число достъп до специални инструменти за идентифициране на потенциални нарушения. Програмата е представена от Амазон поради бързо нарастващия брой случаи на копиране на продукти. Това води до намаляване на доверието в брандовете и нелоялни търговски практики.

Част от инструментите, които собствениците на търговските марки могат да ползват са:

  • Докладване за нарушение на интелектуалната собственост чрез чат на живо, активен денонощно. В допълнение, системите на Амазон следят автоматично за обяви, които нарушават правата върху регистрираните брандове;

  • Възможност за добавяне на допълнително съдържание – изображения, текст, модели и др. Това придава по-професионален вид на търговската марка, като включително привлича повече клиенти и повишава доверието в бранда;

  • Спонсорирани реклами с изображение на бранда – регистрираните брандове имат възможността да повишават разпознаваемостта на своите търговски марки, чрез персонализирани реклами, в които да включат лога, заглавия, изображения на продуктите и др.;

  • Възможност за личен “магазин”, в който брандовете да приветстват своите клиенти. Единствено регистрираните търговски марки имат възможност да открият свой личен онлайн магазин, в който да запознаят потребителите с историята, продуктите и мисията си;

  • Инструменти за анализ на представянето на бранда, на неговата откриваемост в търсачката на Амазон, на ангажираността на потребителите и др.

Кой може да бъде част от Amazon бранд регистър?

Амазон поставят едно условие пред търговците, които желаят да станат част от бранд регистъра. Необходимо е търговската марка да бъде регистрирана или заявена за регистрация в съответното ведомство.

Кое обаче е съответното ведомство, спрямо политиката на Амазон?
Важно е да се отбележи, че значение за защитата на бранда има пазарът, към който търговецът е насочил продажбите си. Тоест, ако твоят продукт е насочен към потребители в САЩ, Амазон ще изискват от теб наличието на марка, заявена за регистрация или регистрирана на територията на САЩ. В този случай съответното ведомство ще бъде това на САЩ.

Нека разгледаме следния пример, който да поясни по-добре изискванията на Амазон:

Ти си търговец, който произвежда настолни игри. Планираш да преведеш игрите на испански език и чрез Амазон да ги продаваш на испаноговорящи потребители. За да се включиш в бранд регистъра, Амазон ще изискват от теб да представиш доказателства за търговска марка, която има защита на територията на Испания. Тоест, марката ти трябва да е регистрирана или заявена за регистрация на територията на Испания. Алтернативно, търговската ти марка може да е регистрирана или заявена за регистрация на територията на целия Европейски съюз. 

Имаш нужда от съдействие за регистрация на търговска марка за Европейския съюз? Прочети тук как екипът ни може да ти помогне.

Какъв тип продукти могат да бъдат продавани?

Няма ограничения на вида търговия, която може да бъде защитена от Амазон бранд регистър. Търговската ти марка може да предлага както физически, така и дигитални продукти. Бизнесът ти може да е както например в сферата на модата и красотата, така и в сферата на образованието или електрониката.

Нужна ли е регистрирана фирма?

За да бъдеш одобрен като част от бранд регистъра на Амазон, е необходимо да имаш заявена или регистрирана търговска марка. Тя може да бъде собственост на физическо или юридическо лице (фирма). Не е задължително обаче да притежаваш фирма.

Предимствата на Амазон бранд регистър

Международната онлайн търговия отваря вратите както към по-широк кръг от клиенти, така и към зачестяване на нарушенията и опитите за кражби на търговски марки. Бранд регистърът на Амазон, на първо място, предоставя по-голям набор от сигурни механизми и инструменти за справяне с нарушителите.

В допълнение, бранд регистърът повишава доверието на потребителите в твоята марка. Регистрираната търговска марка премахва съмненията, че съответният бранд е имитация или такъв с ниско качество.

С бранд регистъра Амазон се опитват да осигурят пространство за успешна и сигурна онлайн търговия.

Стани част от бранд регистъра на Амазон (Amazon Brand Registry)

Процедурата по представяне на необходимите документи пред Амазон и последващото одобряване за програмата отнема между 2 и 3 седмици.

В QuestionMarks разбираме добре правната значимост на защитената марка и стойността, която тя носи на бизнеса. Нашият екип от юристи е насреща за съдействие с регистрацията в Амазон, както и за регистрацията на търговска марка в съответното ведомство.

Ако имаш нужда от съдействие със защитата на своя бранд в онлайн пространството, можеш да запазиш безплатна консултация с юрист от екипа ни.


 

Image by Nataliya Vaitkevich from Pexels

Защити бизнес идеите си с помощта на QuestionMarks

Не позволявай друг да печели от твоята креативност. Използвай нашата правна експертиза, за да осигуриш лесна и успешна закрила на твоята търговска марка.