ТЪРГОВСКА МАРКА BLACK FRIDAY

През последните години Black Friday/Черен петък се превърна в “запазена марка” на големите промоции в края на ноември. Това поставя въпроса може ли някой да притежава регистрирана марка и да има изключителни права върху толкова популярен лозунг. 

Появата на “Black Friday” в България

За пръв път фразата на българския пазар въвежда румънската компания “Данте Интернешънъл” СА през 2013 г. Тя обозначава конкретен ден от годината, в който платформата eMAG предлага големи намаления на стоки и услуги.

Запазване на марка “Black Friday” 

“Данте Интернешънъл” СА регистрира две марки в Българското Патентно ведомство през 2016 г. – “Black Friday” (словна) и “” (комбинирана). Те са запазени за услугите в клас 35: “Реклама; управление на търговски сделки; търговска администрация; административна дейност”. 

Какво означава регистрацията? Румънското дружество става монополен притежател на правата върху фразата. От този момент никой друг не може да я използва без изричното им разрешение.

Тъй като това не би било справедливо решение за конкуренцията, компанията прави изявление, че разрешава други търговци да използват фразата в промоционални кампании.

Заличаване на марките

Към настоящия момент регистрацията на марките не е законосъобразна. Законът за марките и географските означения забранява възможността за регистрация на изрази, станали обичайни за установената търговска практика в България. Фразата Black Friday/Черен петък обезателно се е превърнала в обичайно понятие за обозначаване на промоционални кампании. 

Още повече, такива изрази нямат способността да отличат стоките или услугите на едно предприятие от тези на други предприятия. Поради това не изпълняват съществената функция на марката.

В този смисъл е решението на Общия съд на ЕС, с което се заличава регистрация на марката “Weisse Seiten” (бели страници) за изделия от хартия и картон, издателска дейност, печатни публикации.

Скорошен пример от българската практика е решението на председателя на Патентно ведомство за заличаване на марката „BOWEN/БОУЕН“ за “медицинско обслужване; грижи за хигиената и красотата на хората” от клас 44 и за всички услуги от клас 41. В решението се приема, че терминът „Боуен“ се е наложил като обичайно означение за специфичен метод на лечение в България.

Това основание за отказ включва също думи, които първоначално не са имали смисъл или са имали друг смисъл. Такъв е и случаят с “черен петък”, тъй като фразата добива популярност в България в последното десетилетие.

Ако към момента на заявяване на марката от румънската компания през 2014г. е било спорно доколко изразът “черен петък” е обичаен за българската търговска практика, то към днешна дата няма спор за това. В последните години фразата се използва масово и средният потребител в България започва да я възприема като индикация на промоционални кампании.

Ето защо и двете марки “Black Friday” са заличени от Регистрите на Българското Патентно ведомство.

Кой притежава правата над марка Black Friday в България?

Въпреки заличаването на горните марки, компанията собственик на eMAG в момента притежава други два знака. Това са марка № 92633 ”Black friday by eMAG” и № 92636 “”. В случая преценката на Патентно ведомство е, че марките притежават отличителна способност и е затова е допусната регистрация.

Заключение

Важно е да отбележим, че регистрираните марки дават права на румънската компания върху използването на фразите единствено за промоционални услуги в платформата eMAG. Те не могат да бъдат основание да се търси отговорност от други търговци за използване на “черен петък” или производни изрази. Както обсъдихме, тази фраза е станала обичайна за търговската практика и може да бъде използвана свободно от всеки за обозначаване на промоционални кампании.

Ако искаш да регистрираш своя марка за рекламни услуги или за друго – не се колебай да се свържеш с нас.


До края на 2021 г. можеш да използваш 10 % отстъпка от цената за регистрация на марка в България и ЕС. Само въведи код #QM10 в контактната ни форма, а ние ще се свържем с теб за уточняване на детайлите. Услугата можеш да използваш през цялата 2022 г.


Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Защити бизнес идеите си с помощта на QuestionMarks

Не позволявай друг да печели от твоята креативност. Използвай нашата правна експертиза, за да осигуриш лесна и успешна закрила на твоята търговска марка.