Барселона бранд

Име за милиони

Испанският футболен клуб Барселона може да очаква спад в стойността на бранда си със 137 милиона евро след напускането на звездата Лионел Меси, който е считан за един от най-добрите футболисти в света. Това е около 11 % от пазарната стойност на бранда FC BARCELONA, възлизаща на общо 1 266 милиона евро.

Хюго Хенсли, ръководител на спортните услуги на Brand Finance, отчита, че Меси се е превърнал в синоним на марката Барселона. Той е талисман на отбора вече 15 години. Неговото присъствие в клуба безспорно е допринесло за привличане на още фенове, по-добри играчи, мениджъри и за повече сключени търговски сделки. Напускането му ще доведе до болезнено намаляване на стойността на марката.

Колко търговски марки има Меси

Особено забележително е, че персоналната марка на Меси си съперничи с тези на марките на почти всички световни футболни клубове. Меси притежава повече регистрирани търговски марки от всеки друг футболист. Те са почти двойно повече от търговските марки на Неймар, Кристиано Роналдо, Пол Погба. 

Към момента Лионел Меси притежава над 130 регистрирани търговски марки. Повечето от тях (80) са регистрации в родината на футболиста Аржентина, над 15 в Китай, 7 в Бразилия, 5 в Европейския съюз. Още десетки марки са регистрирани в Чили, Испания, Обединеното Кралство и други държави. 

Най-голяма част от марките са регистрирани в клас 25 (облекло, обувки) и клас 28 (игри, играчки и спортни артикули). Футболистът има регистрации и за клас 9 (компютърен софтуер). Повечето от от тях са словни, а именно “MESSI” или “LIONEL MESSI”, а някои са регистрирани за личното лого на футболиста, което може да видите тук.

MESSI срещу MASSI

Изграждането на портфолиото на Меси не винаги е било лесно. Играчът беше въвлечен в дългогодишен спор със собственика на словната марка на ЕС “MASSI” относно заявка от  2011 г. за фигуративна марка MESSI, обхващаща спортно и гимнастическо облекло, обувки и оборудване. 

Многогодишната правна сага приключи през 2020 г. (линк към решението). Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбата на собственика на марка MASSI и разреши регистрацията на марката MESSI.

СЕС постанови, че репутацията на името Меси като фамилия на известен футболист и обществена фигура е добре известен факт. Решението отчита, че Меси е толкова известен, че дори и хората, които не са футболни фенове, ще разберат кой е . Обществеността вероятно ще асоциира търговската марка MESSI директно с него, особено като се има предвид, че марката му трябва да бъде поставяна върху спортно облекло.

Онлайн магазин и още

Извън съдебните дела, портфолиото с търговски марки на Меси е безпрецедентно на футболната арена. Играчът има свой онлайн магазин „The Messi Storе“, който предлага разнообразни стоки, носещи логото на футболиста. Освен това, чрез юридическото лице Leo Messi Management, Меси е създал лицензионна програма, която включва продукти като детски пижами и оборудване за фитнес. 

Битката за един подпис

Всеки отбор, който успее да се пребори за подписа на аржентинеца, би имал огромна търговска полза от това. С притежанието на толкова марки и популярност Меси сам по себе си се е превърнал един от най-известните брандове в спортната сфера.


Ти може и да не си Меси, но да започнеш да развиваш своя бранд от днес. Виж защо регистрацията на марка е важна за бранда ти в тази статия.

Защити бизнес идеите си с помощта на QuestionMarks

Не позволявай друг да печели от твоята креативност. Използвай нашата правна експертиза, за да осигуриш лесна и успешна закрила на твоята търговска марка.