10 причини да регистрираш търговска марка

Причините да регистрираш търговска марка в модерния свят са много. Търговската марка е лицето на един бизнес. Всеки би разпознал светещото лого на McDonalds или характерното “f” на Facebook.

Понякога един бранд до такава степен ”превзема” пазара, че се превръща в нарицателно за съответния продукт. Такива са случаите с Pampers, Jacuzzi и Xerox. Потребителите подсъзнателно свързват тези марки по-скоро с продукта, който обозначават, отколкото с бранда зад тях. 

И все пак тези компании не биха достигнали същите мащаби, ако не бяха помислили за регистрация и защита на своите права на интелектуална собственост. 

В този блогпост ще разгледаме най-важните 10 причини да регистрираш търговска марка.   

1. Изключителни права 

Регистрацията на търговска марка ти дава изключителни права – можеш да я използваш свободно в целия регион, в който е регистрирана. Също така можеш да забраниш на всички останали лица да използват идентична или дори сходна на твоята марка.

2. По-голяма разпознаваемост от потребителите

Марката отличава продукта на един търговец от останалите продукти на пазара. Ако влезеш в магазин, съзнателно или не се оглеждаш за познати марки, които вдъхват доверие. Регистрираната търговска марка улеснява потребителите да разграничат твоите продукти от тези на конкурентите и я прави по-разпознаваема.

3. Растеж за бизнеса

Проучване на европейските служби по интелектуална собственост за 2021г. показва растеж за бизнесите с регистрирани търговски марки. Резултатите сочат, че фирмите, които притежават поне една регистрирана марка, патент или промишлен дизайн, генерират средно с 20% по-големи приходи от останалите търговци. Отчетените ползи за компаниите включват също подобрена репутация или “имидж на надеждност”.

4. Публичност 

Електронните регистри на службите по интелектуална собственост са публични. Информацията за регистрираните марки и техния собственик може лесно да бъде проверена онлайн. 

5. Ценен актив за бизнеса

Съгласно стандарта ISO (10668: 2010) регистрираните марки са един от трите компонента, допринасящи за стойността на един бранд. Защитените марки могат лесно да бъдат продавани, отдавани под лицензия и използвани като обезпечение за заемане на парични средства.

6. Регистрацията на марка спестява пари

Регистрацията на марка ще ти спести средства в случай на конфликт, независимо дали някой нарушава твоите права или има отправено обвинение за нарушение към теб. В рамките на дело за нарушение защитата на регистрирани права е по-лесна, евтина и с по-големи шансове за успех.

7. Безсрочност

Срокът на защита на регистрираните марки е 10 години. Той може да бъде продължаван неограничено във времето, което на практика прави марките безсрочни.

8. Предотвратява фалшифициране и измами

Регистрацията на търговска марка задейства правилата на митническия режим. По този начин никой няма право да внася през границата фалшиви продукти, обозначени с твоята марка. 

9. По-добри партньорства

В много държави, особено в Азия, местните партньори изискват търговската марка да бъде регистрирана. Защо? Те инвестират пари, ресурси и репутацията си, за да разпространяват твоя продукт. Когато защитиш търговската си марка, гарантираш интересите на дистрибуторите. По този начин създаваш по-добри и здрави партньорства.

10. Допълнителен стимул за служителите

Регистрираните марки са положителни за добрата репутация на една компания. За служителите е привлекателно да работят за популярни компании и брандове, които се ползват с добро име на пазара.

Все още се колебаеш дали да регистрираш търговска марка? Свържи се с нас. 


Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Защити бизнес идеите си с помощта на QuestionMarks

Не позволявай друг да печели от твоята креативност. Използвай нашата правна експертиза, за да осигуриш лесна и успешна закрила на твоята търговска марка.