Изборът на име е предизвикателство, пред което се изправят всички бъдещи родители. Когато родителите са известни, тази задача се оказва още по-отговорна. В поп културата напоследък има особена обсесия около децата на знаменитостите. Хората се вълнуват от дрехите, които носят, прическите и стила на тези мини знаменитости и са склонни да купуват продукти, които свързват с лайфстайла на идолите си. 

Затова не е изненада, че някои от “звездните бебета” си имат и свои брандове, които са защитени с търговски марки.

В днешния блогпост разглеждаме няколко интересни казуса, свързани с детските имена, регистрирани като търговски марки. Дали защото родителите са искали да защитят децата си от злоупотреби, или пък защото имат развит търговски нюх? Преценете сами.

Blue Ivy Carter

През 2012 г. Бионсе и Джей Зи подават заявка за регистрация на името на дъщеря си Blue Ivy Carter. Марката е заявена в Офиса за патенти и марки на САЩ за цели 16 класа. Сред тях са козметика, парфюми, мърчандайзинг и много други.

Семейство Картър получават опозиция от собствениците на по-ранната марка BLUE IVY, собственост на агенция за организиране на събития. Основният аргумент на опонента е, че не е налице bona fide намерение за използване на марката BLUE IVY от семейство Картър. Самият Джей Зи казва в свое интервю, че с регистрацията на марката целят да защитят името на дъщеря си от злоупотреби.

Накратко семейство Картър искат да имат права над името Blue Ivy не за да го използват, а за да не може никой друг да извлича ползи от него. 

Това обаче противоречи на законовото изискване марката действително да се използва в търговската дейност на притежателя ѝ. Заявка за регистрация без намерение за реално използване на марката би била недобросъвестна.

От актуална справка в Офиса за търговски марки на САЩ е видно, че битките за регистрацията на бранда на Blue Ivy Carter все още не са приключили. За да успеят да регистрират, родителите ѝ ще трябва да докажат, че действително са започнали да използват името за търговски цели.

Kulture 

Cardi B и рапърът Offset дадоха на дъщеря си интересното име Kulture Kiari Cephus. Те разбира се не са пропуснали да заявят името на Кълчър като търговска марка. Тя е запазена в САЩ за класове 25, 35 и 41. 

Stormi

Когато майка ти е Кайли Дженър, имаш късмета да се сдобиеш със своя търговска марка още преди да се родиш. Такъв е случаят на малката Stormi Webster. Наше проучване показа, че дъщерята на популярната ТВ звезда и певеца Травис Скот има над 20 марки в Америка. Сред тях са Stormi, Stormi Webster и Stormi World. Всички марки са собственост на компанията Kylie Jenner, Inc. Едва ли 2-годишната Сторми има против.

Beckham

Семейство Бекъм отдавна са разбрали важността на защитата на правата на интелектуална собственост върху своите имена. Освен фамилията Beckham и имената Виктория и Дейвид Бекъм, семейството е регистрирало като търговски марки имената на децата си. Brooklyn Beckham, Romeo Beckham, Cruz Beckham и Harper Beckham са регистрирани марки на територията на ЕС, САЩ и Великобритания.

Кардашиян – Уест

Ким Кардашиян и Кание Уест са запазили търговски марки за имената на четирите си деца – North West, Saint West, Chicago West и Psalm West. Фамилията Кардашиян определено е победител в класацията за запазване на търговски марки с лични имена и заслужават отделен блогпост по темата.

Всички домейни за дъщерята на Аштън Къчър

За разлика от останалите знаменитости, Аштън Къчър не е регистрирал марка с името на дъщеря си Wyatt Isabelle Kutcher. Той обаче е купил всички домейни и е запазил всички профили в социалните мрежи с нейното име. Разумната постъпка на Аштън е с цел да се защити от “кибер скуатърите” и да запази репутацията на дъщеря си.

Котешки бранд на Тейлър Суифт

И докато някои знаменитости правят всичко възможно да защитят имената на децата си, други го правят за домашните си любимци. “Meredith, Olivia & Benjamin Swift” – това е името на бранда на Тейлър Суифт, който носи името на трите ѝ котки. 

Apple Martin

Дъщерята на Гуинет Полтроу се казва Apple Martin. Според вас ще ѝ бъде ли лесно да запази името си като търговска марка?

 

 

Защити бизнес идеите си с помощта на QuestionMarks

Не позволявай друг да печели от твоята креативност. Използвай нашата правна експертиза, за да осигуриш лесна и успешна закрила на твоята търговска марка.