марки дизайни Брекзит

Преходният период по Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство и Северна Ирландия от Европейския съюз приключи на 31.12.2020 г. Отражението на Брекзит ще се прояви върху обектите на индустриална собственост с действие на територията на Европейския съюз. Ето как ще бъдат повлияни правата върху марки и дизайни в ЕС.

Марки и дизайни в ЕС, регистрирани преди 01.01.2021 г.

Всички марки на ЕС, които са били регистрирани към датата на приключване на преходния период, ще бъдат автоматично вписани като съответна марка в Обединеното кралство. Това правило важи и за дизайните на Общността.

Съответната марка или дизайн на Обединеното кралство ще запазят датата на заявяване, приоритет или старшинство, с които са се ползвали по отношение на ЕС.

Пример: Вашата марка на Европейския съюз е регистрирана на 31.12.2021 г. или преди това. Службата по интелектуална собственост в Обединеното кралство автоматично ще впише марката като марка, регистрирана на територията на Обединеното кралство. Тя ще се ползва от датата на заявяване на вашата европейска марка.

Заявки за марки и дизайни в ЕС, висящи към 01.01.2021 г. 

За заявките за марки и дизайни в ЕС, които са били висящи към 01.01.2021 г. има възможност да се подаде съответстваща заявка за марка или дизайн на Обединеното кралство.

Съответните заявки за марка или дизайн във Великобритания ще запазят датите на заявяване и приоритет на заявките в ЕС. Британската служба за интелектуална собственост ще създаде национална марка, която ще има действие на територията на Обединеното кралство.

Срокът за подаване на съответна заявка за марка или дизайн е до 30 септември 2021 г.

Пример: Подали сте заявка за марка на Европейския съюз на 30.12.2021. Към 01.01.2021г. марката все още не е регистрирана. Имате възможност да подадете заявка за съответна марка в Обединеното кралство. Тя ще се ползва от датата на подаване на европейската заявка за марка – 30.12.2020 г..

Предимства от подаването на заявка за съответна марка или дизайн на Обединеното кралство

На първо място се възползвате от датата на приоритет на Вашата марка на ЕС. Така можете да се защитите от други марки в Обединеното кралство, подадени след тази дата. Някои кантори във Великобритания предлагат и преференциални цени за вписването на съответни марки.


Още полезна информация може да откриете в специалната секция на сайта на Офиса по интелектуална собственост на Обединеното кралство.

Екипът на QuestionMarks предлага консултации относно възможностите за подаване на заявка на територията на Великобритания. Свържи се с нас през контактната ни форма.

Защити бизнес идеите си с помощта на QuestionMarks

Не позволявай друг да печели от твоята креативност. Използвай нашата правна експертиза, за да осигуриш лесна и успешна закрила на твоята търговска марка.