марка обединени арабски емирства

От декември 2021 г. регистрацията на марка в Обединените арабски емирства ще бъде значително по-лесна.

Държавата се присъедини към Мадридската система за международна регистрация на марки и стана 109-ата членка на Мадридския протокол, съобщава СОИС.

Какво означава това?

До този момент защитата на марка в Обединените арабски емирства беше възможна само чрез местен представител и съгласно тамошното законодателство. Това беше свързано със значителни разноски и дълги срокове за регистрация.

Вече всеки търговец, който предлага стоки и услуги на територията на ОАЕ, ще може да регистрира марка директно през Световната организация за интелектуална собственост. Достатъчно е да има заявена или регистрирана марка в някоя от останалите държави членки на Мадридската система.

Ако имаш марка в България или Европейския съюз, можеш да разшириш действието ѝ и за територията на Обединените арабски емирства посредством международна регистрация.

Не е нужно да наемаш местен адвокат, който да подава национална заявка. Можеш да получиш защита директно през България.

Таксите също са значително по-ниски и се изчисляват на база на страната на произход (страната, в която имаш действаща марка) и броя класове. Може да използваш този калкулатор за улеснение, или да ни пишеш.

Засега това е третата държава от региона, която позволява защита на марка през международната система. Другите две са Оман и Бахрейн. В други държави като Саудитска Арабия регистрацията на марка още е възможна само по национален ред.

Горните правила ще влязат в сила от 28 декември 2021 г.

Не се колебай да се свържеш с нас за съвет за регистрация на марка на територията на Обединените арабски емирства или друга територия. Съдействаме с процедурата по регистрация в почти всяка точка на света.


Photo by Timo Volz from Pexels

Защити бизнес идеите си с помощта на QuestionMarks

Не позволявай друг да печели от твоята креативност. Използвай нашата правна експертиза, за да осигуриш лесна и успешна закрила на твоята търговска марка.