лично име марка

Твоето име е твоята индивидуалност. Много хора избират да изградят около личното си име своята марка и бизнеса си.

Често срещаме бизнеси, които се установяват на пазара чрез личните имена на техните собственици. Това са редица брандове в най-различни сфери – мода, кулинария, медицина, както и в артистичните среди. Примери са Версаче, Карл Лагерфелд, Джейми Оливър и много други. Това е причината в практиката да се наблюдава появата на все по-голям брой заявки за защита на име.

Повечето хора смятат, че трябва да “патентоват” името си. Всъщност личното ти име следва да бъде регистрирано като търговска марка, за да го ползваш със защита.

Самовлюбеност или практическа нужда?

Да регистрираш името си като търговска марка може да звучи самовлюбено. Психолозите твърдят, че най-приятната мелодия за всеки човек е звукът от собственото му име. В такъв случай възниква въпросът защо да не го защитим чрез регистрация на търговска марка.

Една такава регистрация носи със себе си редица практически ползи, различни от емоционалното удовлетворение, за което психолозите говорят. Регистрацията на твоето лично име като търговска марка ти гарантира, че само ти ще можеш да го използваш в определен регион. Също така можеш да забраниш на всички останали лица да използват идентична или дори сходна на твоята марка. Тоест, можеш да се превърнеш в монополист върху собственото си име.

Да защитя ли личното си име като търговска марка?

Както посочихме, ползи от регистрацията на лично име като марка има. В противен случай търговските марки на имена нямаше да се превръщат в “тренд”.

Четейки за регистрациите на имената на децата на знаменитостите, както и на търговските марки на футболисти, е нормално да се зачудиш дали да не защитиш и своето собствено име.

Не всяко име обаче подлежи на регистрация. Това зависи от няколко фактора, за които се следи при всяка марка:

1. Да предлагаш продукт с твоето име

Най-общо търговската марка защитава твоята търговска дейност. Ако предлагаш стоки и/или услуги със своето име или пък планираш да стартираш бизнес, кръстен лично на теб, е добре да помислиш за защитата му.

Например музикалните изпълнители и инфлуенсърите, които имат собствена модна линия или т.нар. модерен “мърчандайз”, са силно застрашени от копиране. Регистрацията на тяхното име като търговска марка би ги предпазило от копирачи, търсещи да злоупотребят с чуждата слава.

Това е причината звезди като Rihanna, Miley Cyrus, Beyonce и др. да защитят имената си. Тяхната дейност е толкова успешна именно защото застават с името си зад нея.

Тази практика далеч не е запазена само за звездите зад Океана. Български изпълнители също регистрират името си като марка, за да защитят свой мърч. Такива са марките на 100 кила, Venci Venc’, Krisko Beats. В посочените случаи изпълнителите са решили да регистрират не личното име, а псевдонима си, защото с него са познати за аудиторията.

И все пак, не само известните личности могат да регистрират личното си име. Всички консултантски компании, адвокатски кантори, модни брандове, които носят имената на своите собственици, трябва да се предпазят от копиране.

Ако използваш името си само за лични цели обаче, регистрацията на търговска марка не е за теб.

2. Отличителност на името

Всеки смята своето име за уникално. В сферата на търговските марки обаче то трябва да бъде отличително, за да се допусне регистрация.

Някои възможности да се придаде отличителност на името са:

  • Да се регистрира комбинация от лично име и фамилия. Например: Трайко Марков, Димитър Маджаров;
  • Да се регистрира комбинация от лично име и друг израз. Например: “Чудесата на Хаджиева”.
  • Да се регистрира псевдоним;
  • Да се докаже, че името има “придобита отличителност”. Това е преценка, която се основава на много фактори. Най-важният от тях е колко често името се среща в ежедневието. Ако твоята фамилия е “Иванов”, шансовете за отказ са меко казано големи.

На следващо място, трябва да се провери също дали името влиза в конфликт с по-ранно регистрирана марка.

Интересен случай от практиката е регистрацията на търговската марка на известната Майли Сайръс/Miley Cyrus. Собственикът на по-ранна марка с име “САЙРЪС”/“CYRUS” претендира нарушаване на правата му. След години водене на дела, съдът на последна инстанция взима разумното решение, че словната комбинация от лично име и фамилия в случая се ползва с отличителност. В такъв случай вероятност от объркване на двете марки не съществува.

Въпреки че делото на Майли завършва с успех за нея, това ни показва, че процедурата по регистрация на лично име като марка крие усложнения дори и за световноизвестните личности.

Регистрация на прякор или псевдоним

Ако хората те познават под интересен псевдоним, под който осъществяваш търговска дейност, можеш да регистрираш и него. В повечето случаи псевдонимът е много по-отличителен от личното име на един човек.

Например търговска марка “Боро Първи” за дейност, свързана с производство на дрехи, е много по-отличителна от личното име “Борис”.

Име на група/банда също може да се регистрира. “Ъпсурт” например е запазена марка.

Инфлуенсърите и техните марки

Макар да не харесваме много тази чуждица, нарастващата роля на инфлуенсърите за потребителския избор на продукти не може да се отрече. Освен че застават зад някой бранд в рекламни кампании, те изграждат свой личен бранд – тяхното име.

Името на инфлуенсърите е “гаранция” за рекламирания от тях продукт. Затова на пазара вече се появиха много марки, разработени от или заедно с известни личности. Такава е марката за козметика на Николета Лозанова, която е регистрирана в ЕС и Обединеното Кралство.

Заслужава ли си всеки с няколко хиляди последователи в социалните мрежи да запази името си като марка? Отговорът е зависи. Ако името или псевдонимът са просто акаунт в някоя платформа, отговорът е отрицателен. Но ако те ще служат за развиване на собствен продукт, защита е необходима.

Следва да отбележим, че всеки инфлуенсър предлага поне един вид услуги, които подлежат на регистрация. Това са рекламните и маркетинг услуги от клас 35.

Извод – ако използваш името си за бизнес и то е разпознаваемо сред публиката, е добре да помислиш за неговата защита.

Как да регистрирам личното си име си като марка?

От прочетеното до тук можем да видим, че лично име може да се регистрира като марка, но първо трябва да бъде подложено на обстойна проверка. Това ще намали вероятността от усложнения в процедурата.

Добре е, на първо място, да се увериш, че брандът, който ще носи твоето име, отговаря на изискванията за регистрация.

Препоръчително е да се обърнеш към специалист, който да направи подробно проучване и също така да съобрази международната съдебна практика. Екипът на QuestionMarks ще се радва да ти съдейства за регистрацията на твоето име. Можеш да ни зададеш своите въпроси по всяко време. Свържи се с нас.

*Информацията за всички марки, посочени в текста е взета от Регистрите на Патентно ведомство, Службата на ЕС за интелектуална собственост и Световната служба за интелектуална собственост.


Photo by Natasha Kendall from Pexels

Защити бизнес идеите си с помощта на QuestionMarks

Не позволявай друг да печели от твоята креативност. Използвай нашата правна експертиза, за да осигуриш лесна и успешна закрила на твоята търговска марка.